Felkészülés a kiállításra

Az Egyesült Államokban nem csak az ibolyázás, hanem a növények kiállítása is régi múltra tekint vissza. A felkészülés a kiállításra már hónapokkal a kiállítás előtt megkezdődik. Először is ki kell választanunk azokat a fajtákat, amiket fel szeretnék készíteni. Ezt legkorábban a kiállítás előtt 5-6,  legkésőbb 3 hónappal meg kell tennünk.

Teendők:
Elszőr is a show időpontjától 12 hetet visszaszámolunk. Ez Január 26-re esik.

12 héttel előtte (január 26)
Szedjünk le minden sérült vagy csúnya levelet. Ültessük át a növényeket. Helyezzük a növényeket napi 12 órás megvilágítás alá. Heti 1x, híg tápoldatot adjunk a növényeknek.

10 héttel előtte (február 9)
Szedjünk le minden bimbót a kiállítandó növényekről, kivéve a miniktől és futósokról. Rakjunk új fénycsöveket a régiek helyére. (Ez leginkább azért szükséges, mert a régiek fényereje használat közben csökken). Kezdjünk el használni “Bloom-booster” típusú tápoldatot. (Ezeknél a tápoknál a középső érték magas: 5-57-17, 20-60-20). Akinek van Chempak-ja vagy Vitax-a az tökéletesen megfelelel, akinek nincs az használja azt a tápoldatot, amit eddig használt)

9 héttel előtte (február 16)
Növeljük meg a fény mennyiségét 13 órára. A nagyon tarka és nagyon dupla változatokról utoljára távolítsunk el minden bimbót. Használjunk továbbra is “Bloom booster” tápunkat.

8 héttel előtte (február 23)
Növeljük még 1 órával a fény mennyiségét 14 órára. A kevésbé tarka és dupla változatokról a show előtt utoljára távolítsunk el minden bimbót. A féldupla csillagokat és a szimpla virágú fajtákról továbbra is távolítsunk el minden bimbót. Ellenőrizzük, hogy vannak-e oldalsarjak. Ha igen, akkor egy éles késsel óvatosan távolítsuk el. Használjuk továbbra is a “Bloom-Booster” típusú tápunkat.

7 héttel előtte (március 2)
Növeljük a fény mennyiségét 1 órával 15 órára. A féldupla csillagokról utoljára szedjünk le az összes bimbót. Vegyünk vissza egy kicsit a tápozásból. Az eddig bloom-booster táp helyett alkalmazunk kiegyensúlyozottabb tápot a hátralevő hetekre.

6 héttel előtte (március 9)
Utoljára távolítjuk el az összes bimbót a szimpla változatokról. Ellenőrizzük vannak-e oldalhajtások. Mossuk meg szobahőmérsékletű vízben a lombozatot ha szükséges.

1 héttel előtte (április 13)
Az összes elnyílt virágot eltávolítjuk, hogy csak a friss virágok maradjanak. Ellenőrizzük vannak-e oldalhajtások. Szükség szerint ha föld vagy bármi szennyeződés van a leveleken, óvatosan eltávolítjuk.

1 nappal előtte (április 19)
Az összes elnyílt virágot leszedjük. A levéltámasztékot is levesszük a cserepekről, ha használtunk olyat. Dobozokba rakjuk a növényeket úgy, hogy a lombozat védve legyen.

 

Jöjjön pár kép a haza kiállítások történetéből:

2012

2013