Mi az a “sport”?

Gyakran találkozhatunk a sport kifejezéssel fokföldi ibolyák esetén, de mit is takar ez valójában?
A sport szó nemcsak a nálunk is közismert testgyakorlást jelenti az angol nyelvben, hanem több, finoman árnyalt jelentése mellett így nevezik az “abnormális/atípusos módon fejlődött növényt/ embert/ testrészt” /Országh László: Angol-magyar kéziszótár, Akadémiai Kiadó 1975/.

Részlet az AVSA oldaláról:
A sport változatok gyakoriak a termesztés folyamán. Különösen gyakoriak a fantáziadíszeseknél, ahol fantáziadísz színűvé válik a virág, a kétszínűeknél a színező színű virágban gyönyörködhetünk.
Úgy tűnik, stresszhatásra gyakoribbak a sport jelenségek. A levélről történő szaporítás stressze is okozhatja.
Az AVSA cikkírója, Joyce Stork tollából olvastam, hogy a fantáziadíszt – úgy gondolják – DNS törés okozhatja. Szaporításkor a természetes génjavítás következtében eltűnhet a génhiba, akkor is, ha mi szeretnénk a génhibás virágú fajtát.
Ezért javasolják, ne adjon el senki fantáziadíszű növényt, amíg az el nem kezdett virágozni.
Ha gyanú merül föl, hogy növényünk sport fajtájú, nem nevezhető át, csak a nemesítővel való megbeszélés után, részben, mert lehet, hogy már van alapszínű-elnevezett fajtája.
Az ilyen növényeket, amelyek virága nem mutatja a fajtaleírásban foglaltakat, “sport” jelzővel állíthatjuk ki, adhatjuk tovább.

Az AVSA 1980 óta regisztrálja a sport változatokat is, rendszeres felülvizsgálattal.
Ahogy nézem a listát, a wasp virágforma is változhat sport gyanánt, a töbszín virág chimera sportot adhat.
Kedves példája a fentebb írtaknak ez a Lamb’s Ear trail. A virág eredeti leírásban fehér, halvány rózsaszín festezettséggel, ez a levél két rózsaszín és egy fehér virágú sarjat hozott, a rózsaszín a sport változat: