A Magyar Fokföldi Ibolyások Klubjának története

Rob's Cool Fruit_small

Magyarország egyik legnépszerűbb kertészeti fórumán, a ’Gazlapon’, 2004-ben indult el a fokföldi ibolyás topik. Hamar kiderült, hogy sokan kedvelik az ibolyákat és tartanak otthon pár cseréppel. Először csak általános gondozási tanácsokat, tapasztalatokat osztottak meg egymással a tagok,
de a felfokozott érdeklődés következtében, hamar kiderült, hogy milyen változatos is az ibolyák világa, és mennyi különféle hibrid található a külföldi gyűjteményekben.
A fórum tagjainak száma töretlenül bővült, 2006-ban megszervezték az első közös csehországi rendelést, amelynek során számos új, hazánkban addig fel nem lelhető fajtához jutottak a gyűjtők.
2009-ben került sor az első fokföldi ibolyás találkozóra Lengyeltótiban, majd egy évvel később, megrendezésre került az első kiállítás, a gödöllői Ibolya Napon, ahol rendkívül nagy népszerűségnek örvendett a Fokföldi Ibolyások Klubjának standja.
2011-ben megalakult az első, kifejezetten fokföldi ibolyáknak szentelt tematikus fórum, amely az Európai Fokföldi Ibolyás Szövetséggel szorosan együttműködik. A nemzetközi kapcsolatoknak, és a gyűjtők áldozatos munkájának köszönhetően, ma már közel 400-450 ibolyafajta érhető el Magyarországon is.
Az ibolyák további népszerűsítése érdekében minden tavaszi és nyári hónapban lehetőség van Bingót játszani a Magyar Fokföldi Ibolyások Klubjának fórumán, mely során gyönyörű hibrideket lehet elnyerni a magyar gyűjtők felajánlásának köszönhetően.